• Wereldwijde verzending
  • Kleding Management Systeem
  • Jarenlange ervaring
  • Unieke designs
Inlog klantenportaal

Wat is bedrijfskleding?

Bedrijfskleding, ook wel bekend als werkkleding of beroepskleding, is kleding die speciaal is ontworpen voor professionals op welk werkvlak dan ook. Bedrijfskleding kan variëren van representatieve outfits tot beschermende kleding voor specifieke beroepen. Maar wanneer mag je kleding eigenlijk bedrijfskleding noemen en kan het dus belastingvoordeel opleveren? En wat zijn precies de andere voordelen voor je organisatie? Op deze pagina ontdek je de belangrijkste functies en voordelen van bedrijfskleding, evenals de verschillende soorten bedrijfskleding voor diverse sectoren.

Wanneer mag je kleding bedrijfskleding noemen?

In Nederland mag kleding officieel als bedrijfskleding worden aangemerkt als deze voldoet aan bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is de zichtbaarheid van het bedrijfslogo. Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel, moet het logo op de kleding ten minste 70 cm² groot zijn. Dit komt neer op een goed zichtbare branding op het kledingstuk, wat bijdraagt aan de herkenbaarheid van het bedrijf.

Bedrijfskleding wordt dus pas officieel erkend als deze zichtbare kenmerken heeft die direct naar de organisatie verwijzen, zoals een logo of bedrijfsnaam. Hierdoor draagt de kleding niet alleen bij aan de professionele uitstraling, maar ook aan de promotie van het merk.

Waarom is bedrijfskleding belangrijk?

Bedrijfskleding speelt een cruciale rol in de uitstraling, veiligheid en het welzijn van werknemers. Er zijn meerdere redenen waarom het belangrijk is voor organisaties om hun personeel te voorzien van goede werkkleding:

  • Professionele uitstraling: Bedrijfskleding zorgt voor uniformiteit en professionaliteit binnen een team. Het geeft klanten en partners direct een betrouwbare indruk, wat het vertrouwen in je organisatie vergroot.
  • Herkenbaarheid: Bedrijfskleding maakt medewerkers direct herkenbaar voor klanten of cliënten. Dit is vooral belangrijk in sectoren zoals de zorg, horeca en retail, waar de eerste indruk vaak cruciaal is.
  • Teamgevoel: Wanneer medewerkers dezelfde kleding dragen, bevordert dit een gevoel van samenhorigheid en verbinding. Het zorgt ervoor dat iedereen zich onderdeel voelt van dezelfde organisatie, wat de werkcultuur positief beïnvloedt.
  • Veiligheid en bescherming: In sommige sectoren, zoals de bouw of industrie, is het dragen van beschermende kleding verplicht. Bedrijfskleding kan werknemers beschermen tegen fysieke gevaren, zoals hitte, chemicaliën of scherpe voorwerpen. Bedrijfskleding kan speciaal worden ontwikkeld voor het bieden van bescherming aan werknemers.

De belangrijkste functies van bedrijfskleding

Bedrijfskleding vervult een diverse functies die bijdragen aan zowel de uitstraling van een bedrijf als het comfort en de veiligheid van medewerkers:

  • Bescherming: In sectoren zoals de zorg, bouw of industriële omgevingen moet werkkleding voldoen aan strenge eisen op het gebied van bescherming (PBM's). Denk bijvoorbeeld aan brandwerende materialen of reflecterende kleding voor extra zichtbaarheid (high-visibility).
  • Comfort en functionaliteit: Werknemers moeten zich de hele dag comfortabel voelen in hun kleding. Daarom wordt bedrijfskleding bij ons altijd gemaakt van ademende, rekbare en duurzame materialen die geschikt zijn voor het type werk dat wordt uitgevoerd.
  • Hygiëne: In branches zoals de gezondheidszorg of horeca is hygiënische kleding van groot belang. Bedrijfskleding helpt om besmettingen of vervuiling te voorkomen door eenvoudig wasbaar en reinigend te zijn. Dienstkleding dat wij voor ons eigen merk Fits Care hebben ontwikkeld bevat duurzame finishes. De Fresh Control Finish is een anti-geur finish en de Quick Dry Finish zorgt ervoor dat vocht sneller wordt geabsorbeerd en wordt verspreid. Wil je meer weten over de finishes? Neem dan vooral een kijkje op onze Fits Care website.
  • Representatie: Bedrijfskleding is een manier om de identiteit van het bedrijf uit te stralen. Vakkleding die in lijn is met de huisstijl van de organisatie versterkt de merkbeleving en zorgt ervoor dat medewerkers de waarden van het bedrijf uitdragen.

Verschillende soorten bedrijfskleding

Er zijn talloze vormen van bedrijfskleding, elk ontworpen om te voldoen aan de specifieke eisen van verschillende beroepen en sectoren. We hebben de meest voorkomende soorten op een rijtje gezet:

  • Zorgkleding: Zorgmedewerkers dragen vaak functionele dienstkleding zoals zorgjasjes en –broeken die voldoen aan de hygiënenormen en bewegingsvrijheid bieden. Deze kleding moet ook bestand zijn tegen intensief wassen op hoge temperaturen. Hiervoor hebben wij een eigen stof ontwikkeld, genaamd Ecoflex+. Wil je meer weten over onze ervaringen op het gebied van zorgkleding? Lees hier meer over zorgkleding!
  • Horecakleding: In de horeca is representativiteit belangrijk. Koks dragen bijvoorbeeld koksbuizen die bestand zijn tegen hitte en vlekken, terwijl bedieningsmedewerkers vaak representatieve kleding dragen, zoals overhemden en blazers.
  • Veiligheidskleding: In de bouw of industriële sector moet werkkleding aan strikte veiligheidsvoorschriften voldoen. Dit kan variëren van helmen en veiligheidsbrillen tot reflecterende kleding en werkbroeken met versterkte knieën.
  • Kantoor- en representatieve kleding: Voor kantoren en klantgerichte functies kan bedrijfskleding variëren van formele pakken tot casual poloshirts met een logo. Dit draagt bij aan de professionele uitstraling van de organisatie.
  • Vakkleding: Voor technische beroepen zoals loodgieters of elektriciens is functionele vakkleding essentieel. Deze kleding moet sterk, duurzaam en praktisch zijn, met bijvoorbeeld voldoende zakken en extra bewegingsvrijheid.

Ook behoefte aan (vernieuwde) bedrijfskleding?

Bij Company Fits leveren we op maat gemaakte bedrijfskleding voor verschillende sectoren, waarbij we rekening houden met de specifieke behoeften van jouw organisatie. Of het nu gaat om beschermende werkkleding of stijlvolle bedrijfskleding voor een kinderopvang? Wij zorgen voor kleding die niet alleen functioneel en comfortabel is, maar ook de professionele uitstraling van jouw bedrijf versterkt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op en ontdek wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen!

Neem contact met ons op!